Projek Wacana MALAYSIA-JEPUN 2018


Ulang tahun ke-60 Hubungan Diplomatik Malaysia-Jepun  

Kira-kira 130 peserta telah mengambil bahagian dalam persidangan akademik 'Hubungan Bersejarah Malaysia-Jepun: Dari Sejarah ke Kizuna Baru' yang diadakan di Le Meridien Hotel Putrajaya.

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sebagai penganjur utama telah mengambil tindakan proaktif dengan mendorong kolaborasi dengan 8 entiti lain melalui platform dialog intelektual di pelbagai peringkat masyarakat untuk menyediakan input dimensi baru bersama-sama dalam Dasar Pandang ke Timur yang akan dikembalikan oleh pemerintah semasa.

Institusi dan organisasi berikut juga telah menyumbang kepada kejayaan persidangan ini: Ambang Asuhan Jepun dari Universiti Malaya (AAJ, UM), Pusat Bahasa Teikyo Malaysia (PBT), Ijazah Bersekutu Jepun, Program Pendidikan Tinggi Malaysia-Jepun (MJHEP), Malaysia Persatuan Pengajar Bahasa Jepun (MAJLIS), Alumni Masyarakat Dasar Look East (ALEPS), Omoiyari Institute (OI), Keiken Talk (KT), Katana Circle (KC), dan Cakap Jepun dari Michi Global Resource (CJ).

Penceramah terkenal ialah Profesor Emeritus Tan Sri Dzulkifli Abd Razak, Rektor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM); Profesor Hisao Takekuma dari Universiti Kyushu Jepun; Mohd. Zulkefeli Mat Jusoh (Universiti Perubatan Antarabangsa, IMU); Dato ’Zulkifli Abd. Malek (Pusat Bahasa Teikyo); Encik Zulfiqar Zainuddin (ALEPS), dan Encik Edward Lee (Yayasan Jepun Kuala Lumpur). 

"Ini mensasarkan akademik, penyelidik, pembuat dasar, badan pemikir dasar, dan pentadbir dalam bidang yang berkaitan dengan Malaysia dan Jepun sebagai pembentang dan pembicara jemputan dari Jepun. Persidangan ini terbuka untuk semua akademik, NGO / NPO yang terlibat dalam kolaborasi Malaysia-Jepun, dan pelajar dari institusi pendidikan tinggi, dan semua pihak lain yang berminat dalam Dasar Pandang ke Timur, "jelas Dr. Zoraida Mustafa dalam kapasitinya sebagai Pengarah Projek.

Sebagai sebahagian daripada acara tersebut, terjemahan Jepun dari buku ‘Razak Sensei Pemangkin Jalinan Malaysia-Jepun’ (buku asli dalam bahasa Melayu diterbitkan oleh Dewan Bahasa Dan Pustaka) dilancarkan oleh Menteri Hiroyuki Orikasa, Wakil Ketua Misi.

Buku ini diterbitkan oleh Penerbit USIM dengan kerjasama Dewan Bahasa Dan Pustaka (DBP) serta Yayasan Jepun dengan bab-bab tambahan dari wawancara Puan Hariza dengan Dr. Kazuko Oniki, Dekan Universiti SANNO; dan Prof Dr Taiji Hotta dari Universiti Hiroshima.